Счетоводни услуги | Необходимост за всеки бизнес

Счетоводни услуги | Необходимост за всеки бизнес

Счетоводните услуги са неизменна част от управлението и необходимост за всеки бизнеса. Организирането и прозрачността на финансите Ви дават ясна представа за ресурсите, с които разполагате, за да развивате компанията. От друга страна, липсата на адекватно финансово управление може да доведе до краткосрочни и дългосрочни проблеми за организацията.

Независимо дали имате фирма отскоро или от години, достъпът до счетоводни услуги ще добави значителна стойност към Вашия бизнес. Професионалистите в тази област предоставят ценна информация и съвети, базирани на натрупания опит с други клиенти от същия бранш.

В тази статия на ViaActive ще пристъпим към 3 предимства, които доказват, че счетоводните услуги са необходимост за всеки бизнес.

1. Използването счетоводни услуги ще Ви спести време

Проблемът, с който се сблъсквате във вашия бизнес, вероятно не е уникален. Всяка компания в даден момент е изпитвала затруднен паричен поток или проблеми при обработката на заплатите. Не е необходимо да решавате проблемите сами.

Като собственик на бизнес, знаем колко Ви е ценно времето, особено и ако сте от тези, които наскоро са стартирали дейност. Вероятно изпълнявате всички роли едновременно- продавач, специалист по обслужването, мениджър на клиенти, маркетинг и дори влизате в ролята на счетоводител.

Възлагането на счетоводната функция на външен изпълнител със сигурност ще Ви спести време и тревоги дали се справяте. Оставете сметките и финансовите дела на професионалистите, които са специализирани в счетоводни услуги.

Практиката показва, че те ще обработят документите с по-голяма бързина и точност, като ви спестят време и неудовлетвореност. Счетоводителят може да гарантира, че клиентите ви получават фактури навреме, така че паричните ви потоци да останат положителни. Освен това той ще ви предостави и задълбочена информация, за да можете да вземате стратегически решения въз основа на обективни данни.

2. Счетоводните услуги Ви спестяват пари

Освен време, наемането на счетоводител или счетоводна къща може да ви спести и пари. Съсредоточете се върху печеленето на финанси. Оставете счетоводителят да се справи с тънкостите при избора на програми, които се синхронизират с вашия счетоводен софтуер.

С развитието на съвременните технологии почти всяка част от бизнеса вече може да използва софтуер, включително счетоводството. Чудите се как фирмите избират кой софтуер да използват из многобройните опции, на пазара? Консултират се с професионалист.

Въвеждането на софтуер добавя ниво на автоматизация и допълнителна мобилност към вашата организация. Това може да предложи конкурентно предимство и рационализирани вътрешни практики. Счетоводните специалисти могат да предложат препоръки въз основа на вашите нужди, бюджет и технологични познания.

3. Счетоводните услуги спомагат за по-лесно проследяване на разходите

Да си кажем направо в днешно време е почти невъзможно отразяването на транзакциите и промените без намесата на счетоводител. Докато служителите могат да наблюдават своите разходи и приходи, кой следи финансовите потоци от птичи поглед?

Без помощта на професионалист записите могат да бъдат трудни за разбиране или в най-лошия случай объркани. Счетоводството идва на помощ с фирмени системи и практики за предотвратяване на злоупотреба със средства и измами.

Защо счетоводните услуги са необходимост за всеки бизнес: мнението на специалиста

Основните счетоводни услуги, които често биват предлагани от счетоводните къщи, включват:

  • Изчисляване и плащане на заплати и осигуровки;
  • Подаване на данъчни декларации към НАП, правни документи или документи за съответствие, одити и др.;
  • Подаване на болнични към НОИ;
  • Съдействие при данъчни проверки и ревизии от НАП;
  • Анализ на финансовото състояние на компанията при необходимост;
  • Изготвяне на тримесечни финансови отчети, ГФО и др.

Освен посочените процеди използването на професионалисти ще Ви помогне да създадете най-добрата структура за вашия бизнес. Докато счетоводството е управление на цифри и финанси, то използването на услугите на специализирана счетоводна къща отива  отвъд бизнеса. Счетоводителите извършват не само счетоводни операции. Те могат да Ви съдействат и за правилното структуриране на Вашата организация.

Например, собствениците на бизнес могат да решат как да наберат капитал в зависимост от финансовите обстоятелства. Може да вземат решение за създаване на партньорства или образуване на сдружение. Вашият счетоводител ще Ви даде професионално мнение и насока кое е най-доброто решение във Вашата ситуация. 

Вместо заключение

Ако все още не сте готови да наемате счетоводител на трудов договор във вашата фирма, имате и друга опция.  Можете да възложите вашето счетоводство на външен изпълнител. Ние от “Via Аctive”  предлагаме обслужване, както на физически лица, така и на фирми (ЕТ, ООД, ЕООД, АД, КД, СД и др.). Наша главна цел е да превърнем Вашия бизнес по-успешен и печеливш, защото вярваме, че Вашият просперитет е неразделно свързан с нашия.

Прочетете още полезни статии от нашия блог тук:

  1. Счетоводни услуги за криптовалута
  2. Аутсорсинг на счетоводни услуги
  3. Счетоводни стъпки за стартиращ бизнес